Savantul ilustru Nicolae Testemițanu – comemorat de comunitatea academică și cea medicală
- 116 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a organizat astăzi, 1 august, o ceremonie de omagiere a distinsului savant, medicului ilustru și remarcabilului organizator al ocrotirii sănătății, Nicolae Testemițanu, care ar fi împlinit 90 de ani de la naștere.
Festivitatea s-a desfășurat pe Aleea savanților și medicilor iluștri din capitală, locul în care se regăsesc busturile personalităților proeminente din domeniul medicinei.
La eveniment au fost prezenți deputați, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, directori de spitale, șefi ai centrelor de sănătate și medici șefi, administrația Universității, decani, prodecani, cadre științifico-didactice, studenți, rudele și colegii regretatului Nicolae Testemițanu.
În deschiderea ceremoniei, Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, a relevat cele mai importante momente din biografia marelui savant şi contribuţia Domniei Sale la reformarea sistemului de sănătate şi a învățământului superior medical. Totodată, academicianul Ababii a vorbit despre inițiativa Universității de a declara anul 2017 – Anul Nicolae Testemițanu, care a fost susţinută de Ministerul Sănătăţii și întărită prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova. Rectorul a enumerat câteva dintre acțiunile dedicate ilustrului savant organizate de comunitatea universitară pe parcursul anului, în conformitate cu Planul național al manifestărilor consacrate Anului Nicolae Testemițanu aprobat de Guvernul RM, și le-a mulțumit tuturor pentru realizarea acestui deziderat. „Este semnificativ că această ceremonie de omagiere are loc pe Aleea savanților și medicilor iluștri, a acelor personalități notorii, care s-au aflat la temelia învățământului superior medical și a sistemului național de sănătate, una dintre ele fiind regretatul Nicolae Testemiţanu. Dragostea nemărginită față de compatrioții săi, față de limba, tradițiile și istoria acestui pământ au contribuit la formarea culturii medicale autohtone, iar Nicolae Testemițanu a devenit un veritabil simbol al demnității naționale”, a accentuat rectorul Ion Ababii.
Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare Politică externă şi integrare europeană, s-a declarat onorată să participe la omagierea omului, ministrului, patriotului, cetățeanului de onoare al Republicii Moldova, Nicolae Testemițanu. Parlamentara a mulțumit comunității universitare pentru muncă și dedicație, pentru atașamentul față de valorile pe care le-a promovat marele Nicolae Testemițanu. „Eu vreau să vă îndemn ca acele lucruri frumoase, acele sfaturi, acea dragoste măreață față de oameni și față de profesia de medic pe care a avut-o Nicolae Testemițanu să o păstrăm, să o multiplicăm și să o dăinuim în timp”, a menționat Valentina Buliga.
Pentru Liliana Iașan, viceministru al sănătății, muncii și protecției sociale, această ceremonie a reprezentat nu doar un prilej de comemorare a unui savant cu renume mondial, ci și o întâlnire de suflet cu colegii de Universitate, cu profesorii și alte personalităţi din medicina moldavă. Viceministrul a subliniat aportul lui Nicolae Testemițanu la modernizarea sistemului de sănătate prin introducerea conceptului de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, inițierea strategiei de dezvoltare și de perfecționare a cadrelor medicale autohtone, formarea sistemului integrat funcțional de medicină specializată.
„Nicolae Testemițanu este legenda și demiurgul poporului român din Basarabia. El a fost inițiatorul reformelor în medicină, începând cu diversificarea specialităților și culminând cu introducerea sistemului de medicină de ambulator care, ulterior, au constituit temelia dezvoltării specialității Medicina de familie. Tot el a fost cel care a stat la baza trezirii naționale a basarabenilor, introducând limba română ca limbă de instruire la Universitate și participând la deschiderea primei grădinițe cu predare în limba română”, a menționat acad. Gheorghe Ghidirim, profesor universitar la Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”. Vorbind cu mult patos și evlavie despre omul de stat Nicolae Testemițanu, academicianul Ghidirim s-a declarat mândru că a fost contemporanul lui, iar, între anii 1959 și 1986, a participat activ alături de Domnia Sa la realizarea mai multor proiecte.
Cuvinte de apreciere și recunoștință în memoria marelui dascăl Nicolae Testemițanu au mai rostit academicianul Gheorghe Paladi, profesor universitar la Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 2; vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Viorel Prisacari, șef al Catedrei de epidemiologie; și discipolii lui Nicolae Testemițanu – Ion Pasecinic, fost consilier principal la Cancelaria de Stat și profesorul universitar Dumitru Tintiuc, șef al Catedrei de medicină socială și management sanitar care poartă numele distinsului savant și eminentului reformator al sistemului sănătății.
Oaspeții s-au delectat și cu câteva piese de muzică clasică interpretate de Victoria Dorin, elevă la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, câştigătoarea concursului internaţional „Eugen Coca”, ediția 2017, și de quartetul de instrumente cu coarde.
[nggallery id=581]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii