Ziua Mondială a Sănătății Mintale
- 519 просмотров
Anual, în data de 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale – inițiativă ce accentuează importanța sănătății mintale și accesul fiecărui cetățean la servicii de sănătate de calitate. Sloganul evenimentului în acest an este Dreptul la sănătate mintală - un drept fundamental.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, prin intermediul Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie, susține această inițiativă globală, luându-și angajamentul de a contribui la îmbunătățirea domeniului sănătății mintale în țară.
Astfel, Catedra de profil a introdus cursuri inovatoare în domeniul sănătății mintale, precum: „Sănătatea mintală la locul de muncă” ce se axează pe promovarea unui mediu de lucru sănătos din punct de vedere mintal; „Sănătatea mintală și suportul psihosocial” – abordează diverse modalități de a oferi ajutor persoanelor aflate în dificultate; „Primul ajutor psihologic”, ce include răspunsuri și măsuri pentru crizele de sănătate mintală, precum și un program de masterat în Sănătatea mintală publică pentru specialiștii în gestionarea și promovarea sănătății mintale la nivel comunitar și național.
„Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea societății. Într-o lume în care stilul de viață este tot mai accelerat și mai solicitant, stresul, anxietatea și depresia se întâlnesc tot mai frecvent. Cu toate acestea, accesul la servicii de sănătate mintală rămâne un subiect tabu pentru mulți, din cauza preconcepțiilor ce există în societatea noastră. Este esențial ca fiecare individ să conștientizeze că are dreptul la sănătate mintală și aceasta îi garantează accesul liber la aceste servicii, beneficiind de resurse și sprijin la necesitate,” a opinat conferențiarul universitar Jana Chihai, șefa catedrei.
În contextul pandemiei COVID-19, sănătatea mintală a devenit mai importantă ca niciodată. Această criză sanitară a avut un impact semnificativ asupra stării psihologice a oamenilor, generând anxietate și stres. În plus, ne confruntăm și cu migrarea refugiaților din Ucraina, care pune o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate mintală din Moldova. În prezent, Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie oferă servicii și resurse pentru refugiații ucraineni în eforturile lor de a face față stresului și traumelor asociate cu războiul și migrația.
În plus, autoritățile statului pun accent pe inițierea și adoptarea unor reforme semnificative în domeniul sănătății mintale. Guvernul și organizațiile partenere colaborează în vederea dezvoltării și implementării politicilor și programelor pentru a îmbunătăți accesul la servicii de sănătate mintală și a reduce stigmatizarea asociată problemelor de sănătate mintală. Doar prin solidaritate, putem face o schimbare pozitivă în viața oamenilor și putem contribui la o lume mai echilibrată și mai sănătoasă din punct de vedere mintal.
În Republica Moldova, adițional la serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie au fost deschise 40 de centre comunitare de sănătate mintală. Centrele oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală, dar și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022 prevalența prin maladii psihice era de 78 128 de persoane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, o persoană din opt trăiește cu afecțiune de sănătate mintală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii