Mediciniștii – promotori ai „conceptului de sănătate”
- vizualizări: 604
„Conceptul de sănătate” (Concept of Health) este genericul unui seminar organizat de către reprezentanți ai Catedrei de limbi moderne, Secția limba engleză din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în data de 6 mai curent. Protagoniștii evenimentului – studenții din anul I, Facultatea de Medicină nr. 1, grupa M2108 – au prezentat proiecte științifice și activități socio-culturale ce au avut drept scop informarea publicului despre diverse aspecte ale conceptului de sănătate, dar și unele măsuri de protecție ale acesteia, în contextul finalizării cursului de limbă engleză.
Mediciniștii au prezentat proiecte documentate și activități interactive prin care au evidențiat aspecte ce țin de sănătatea fizică, mintală, socială, de mediu, economică etc. De asemenea, aceștia au pus accent pe diverse metode de prevenire a celor mai răspândite maladii și de protecție a sănătății populației la nivel global.
Olga Tumuruc, asistent universitar la Catedra de limbi moderne, a menționat că „atunci când vorbim despre sănătate, mulți oameni atrag atenția la sănătatea fizică, însă conceptul de sănătate este mult mai vast și complex, acoperind toate domeniile vieții”. În acest context, organizatorii seminarului au prezentat definiția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru conceptul de sănătate și anume că „sănătatea nu este absența bolii ca atare sau a infirmității, ci o bunăstare fizică, mintală și socială deplină, de rând cu capacitatea de a duce o viață productivă la nivel social-economic”.
Potrivit OMS, raportul dintre condițiile ce afectează sănătatea este următorul: stilul de viață și nutriția reprezintă 50%, genetica și ereditatea – 20% mediul extern și condițiile naturale – 20% și asistența medicală – 10%.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii